Nu åker jag på spa! Med blandade känslor.

Jag fick en spadag i present på mors dag. Och nu har dagen kommit när jag ska åka. En hel dag för mig själv med glossy magasin, bad och behandlingar. Det ska bli suveränt. Samtidigt känns det... konstigt att vara utan min son. En hel dag. Varför tycker jag inte bara att det är okej? Känner mig som Bitterfittan.


En annan färggrann stilikon

 

Camilla Thulin. I adore you! Kan du hjälpa mig att fixa en basgarderob med färg? I storlek XL, kroppstyp äpple. Jag har gått omkring i tajts och tunika i snart ett år och nu ska jag börja jobba och måste se okej ut. Har gått upp från storlek L och kan inte ha mina gamla kläder. Det är ganska akut. Tack på förhand! /Bridget

Det här med färg


Vill ha färg på mina kläder! Som Chloë Sevigny. Har avgudat henne sen The Last Days of Disco och ville döpa min dotter (om jag fick nån) till Alice efter hennes rollkaraktär. Nu heter alla Alice. Topp 5-namn. Attans! Bilden kommer från style.com. Färg nu! Gå till jobbet blir roligare då?

Nappkok

Jag kokar napparna till min sons vällingflaskor. Hur många nappsoppor har vi kokat de senaste 10 månaderna nu? Många!

Dags för färg!



Har just kollat Stilakuten på kanal 5. Det är dags för färg när jag börjar jobba! Bort med all trist reklambyråsvart. Går det? Vill se ut som Creative Director Jenny Dyson och hennes härliga kids. Kolla på bloggen Show me your wardrobe. Hoppas det är okej att jag har lånat fina bilden...


My BFF:s

Mr Darcy träffar en av sina bästa vänner som är över från London. Jag sitter på terassen och skriver mejl. Hur håller man kontakt med sina vänner när man får barn? När tiden blir så knapp?

Jag har tappat kontakten med många som fick barn långt före mig. Ett tag trodde jag att det mest berodde på att de bara ville umgås med andra barnfamiljer. Men det hängde på mig också. Som bara ville hänga på Riche sent på onsdagar, torsdagar och fredagar. Våra världar kolliderade.

Som nybliven småbarnsmamma eller pappa verkar man ha ett fönster mellan sisådär halv åtta och tio. Sen måste man sova för att orka med morgondagen. En av mina bästa vänner kommer från London om ett par veckor. Vilken höjdpunkt! En annan flyttar samtidigt från stan för att bli familj. Oj, vad jag saknar dig redan M! Och jag längtar till vår lunch imorgon.

Det finaste ordet jag har hört

Idag sa min son "mamma". Jag tror att han menade mig!

Sen hinner man ingenting

Hets! Vi vadar i dammråttor. De fastnar på bebins gips. Hur hinner folk renovera hus, städa, bada och ha kontakt med sina små barn på semestern? Vi hinner knappt komma utanför dörren med vår son. Och det är det enda han vill. Känner mig som en projektledare. Boka tvättstuga och hitta på sköan aktiviteter för vårt barn. Varje dag. Hur slappar man egentligen?

Ibland hinner man något

Plötsligt kan vi boka tvättstugan på kvällen utan att missa tiden och jag har just satt in en bärpaj (!) i ugnen. Hur gick det till? Nu känner jag mig som Martha Stewart. Lätt! Skulle gärna hinna lite manikyr, pedikyr och eeh ta bort oönskad hårväxt också. Förstår varför torrschampo är småbarnsmammans bästa vän. Tack C och L för tipset!


Gips och Ecco

Jag får en tår i ögat för jag blir så rörd. Vår son trampade snett igår och fick en spricka i benet. Nu är han gipsad ända upp till knät. Jag har aldrig träffat någon så modig och sorglös liten människa som vår son. Fastän han har ont och inte kan stödja på benet ville han prata med alla på akuten.

Samtidigt har vi köpt vår sons första par skor. Ett par Ecco. Skorna som var skämsskor när jag var liten. Nu är de världen finaste! Om 10 dagar är det dags att premiärgå lilla underbara bebispojke. Krya på dig!




Klart grabben ska ha skor!

Gåsko från Kavat.
Vår son har ålat en gång på golvet. Han verkar strunta i det här med att krypa. Våra ryggar är krumma och krökta. Han vill bara gå! Så nu måste tofflorna bli skor. Har sett att de har rea på ekologiska lära-gå-skor från Kavat på Barnskospecialisten. Det låter väl utmärkt för ett par lagom nervösa thirtysomething mamma och pappa som ska köpa skor till sin son för första gången?

Tänker nu vid val av rätt sorts sko (så att han lär sig gå på rätt sätt) mycket på det här med alla 70-talister som ser sina barn som projekt. Att välja dagis och skola verkar vara livsavgörande i projektet "lyckad unge". Usch, så känner ju jag med. Vill inte tänka på det alls! Huvudet i sanden, tack.

Park life

Sonen sover middag fortfarande. Han sover en gång om dagen numera. Vi har varit på parklek och tittat på kaniner under förmiddagen. Snart ska vi iväg igen. Grus och träd är favoriterna. Och små hundar.

Sommar!

Jag längtar ner till Skåne. Och att fortsätta slappa. Här kanske. Långt ifrån tennisveckan... Haha!

När kommer tvåan?

Läser Svenskan idag, om kaos när bebis nummer två kommer. Ehum. Jag väntar gärna.

Bra att ha hemma när bebisen kommer

När min son kom och vi äntligen var hemma var jag så glad att vi hade fixat så mycket i förväg. Det är inte kul att ens tänka på att åka till IKEA eller Babyland med ett litet knytt. Här är några grejer jag tycker är bra att ha hemma:

Vagn så klart

Säng till bebisen (en del föredrar att bebisen sover i den egna sängen, men förr eller senare kommer du säkert att vilja att bebisen sover i en egen säng)

Lakan, madrass, täcke eller filt och kuddar (vagn och säng)

Plastad frotté

Skötbord (det gör ont i ryggen att byta på sängen)

Massvis med små handdukar och tvättlappar (till skötbord, kräks och annat) - finns bl a på IKEA

Babysitter

Termometer

Badtermometer

Badbalja

Badolja

Miniderm - kräm till torra bebisar

Bebisalvedon

Stjärtsalvan Inytyol

Inlägg och amningsbh (för dig som ammar)

Och om du ammar, tänk ut en plats där du ska sitta med bebisen! Skönt ska det vara för du kommer sitta där mycket.

Jättestora bindor (man blöder upp till 8 veckor efter en förlossning)

Alvedon (man kan ha ont efter förlossningen)

Blöjor i minsta storleken

Bebiskläder i storlek 50-56 (pyjamasar, omlottbodies, mjuka byxor, strumpor, hjälmmössor, overall)

Åkpåse (om det inte är mitt i sommaren)

Nagelklipp till bebisen

Några andra saker som jag tyckte var bra:

Nappflaskor, matningsbägare (för mjölkersättning)

Nappar

Tvättlappar på rulle

Mobil till säng och skötbord

Babygym

Och förstås: bebisböcker. Innan kanske man mest läser om förlossningen och graviditeten. Sen vill man veta allt om bebisens utveckling! Och hur man gör med rutiner, mat osv.

Saker jag inte använde men som många andra gillar:

Amningskudde

Bröstvärmare

Bröstvårtskräm

Babybjörn eller bärsjal

Och så en sista grej: ha massa mat i frysen! Och fixa numret till hämtmatställe om det finns i närheten.

Det stora äpplet




Vad hände med New York? Jo, jag började tvivla på mig själv. Tyckte att det var mer än vad jag förtjänade och undrade samtidigt om jag skulle klara av det. Och om jag skulle klara av att sätta jobbet före familjen. Jag fick den uppfattningen. Att det är så att göra karriär i USA. Så jag tackade inte riktigt ja, men inte heller nej.

Det har hänt så mycket i mitt liv de senaste två åren. Det här med att bli familj var större än jag kunde föreställa mig. Och så har jag flyttat ihop med Mr Darcy, köpt lägenhet och flyttat, rest över halva jordklotet, förlovat mig, bytt jobb, varit gravid och senare ganska så sjuk. Det är först nu bitarna börjar trilla på plats. New York är on hold.

Amning - något jag bara måste skriva om

Jag och Mr Darcy gick massa kurser via MamaMia när vi väntade vår son. De flesta var bra. En var riktigt kass, och det var amningskursen. Kursledare sa att hon inte ville skamma någon, men som ändå lät oss veta att amma är lagen. Hon berättade inte om svårigheter som kan uppstå. Det tycker jag att man ska berätta. Precis som barnmorskan på förlossningskursen berättade att 20 % av alla förlossningar slutar med kejsarsnitt. Allt är inte svart eller vitt.

När amningen krånglade för mig och min son var det ingen som sa att det är okej med modersmjölksersättning. Att man kan varva amning med ersättning. Det var först en av damerna på BVC som flera veckor senare rekommenderade att ge ett kvällsmål med ersättning för att den sönderammade mamman skulle få vila och återhämta sig. Och så att amningen skulle kunna komma igen. Ett mycket klokt råd tycker jag.

Vad är då krångel med amningen? För min del var det omöjlligt att amma utan amningsnappar. Min son växte och växer fortfarande i rekordfart så det han ammade räckte bara första månaden. Sen ammade jag först och följde upp med ersättning. Till slut började han tugga på napparna och då kände jag att det här kan vi sluta med. Då hade det gått tre månader. Jag hade såna skamkänslor! Men varför, tänker jag nu. Det var först när min barnmorskekompis rekommenderade mig att bara amma "när det är bekvämt" som jag kände att det var lite okej att inte behöva ha med sig amningsnappar på stan eller bussen mitt i smällkalla vintern. Att ersättning var gott nog då. Och att jag slapp sitta och amna dygnet runt (det kom ju inte tillräckligt).

Ja, jösses. Så många som har synpunkter på amning! Så många äldre herrar som undrar om jag ammar - fortfarande! Min  son på 10 månader är stor som en tvååring och äter laxgryta till lunch. Nej tack, jag ammar inte längre.

Det där med att vara avslappnad

Vi har en annorlunda semester i år. Vi är hemma mitt i braksommaren. När det regnade häromdagen gick vi till Pub hela familjen och satt på annars överfulla restaurangen Publik. Himla skönt! Det var vi och några flotta PR-tjejer, typ. Men sen kom den där typen av morsa som jag kräks på. Som inte bad oss flytta vår vagn utan började rycka i den för att komma förbi med sin. Är folk inte kloka? Mitt i sommaren? Senare samma dag gjorde en annan morsa likadant. Antingen är vi väldigt kassa på att parkera vagnen. Eller så är morsor med små barn bland de mest oavslappnade människor som finns.

Plötsligt känns mina stresstix inte alls lika farliga. Det ÄR ett jädra meck att få ihop sex regelbundna måltider, två sovpass och nattning, tvättning, tandborstning och däremellan utvecklande aktiviteter... Och har man sen lite taskigt självförtroende så blir man ju inte mer avslappnad. Men, snälla. Sluta putta på vår vagn. Det är sommar!

Nu är det semester, men sen...

Mr Darcy och jag har fem veckor tillsammans. Sen börjar jag jobba. Ajöss mammaledighet. Ajöss bebins första 11 månader. Det är inte klokt! Hur klarar man att gå till jobbet och vara borta i 9 timmar plus kanske en timme till i resväg? Om man inte jobbar över då som man så ofta gör i reklambranschen. Usch! Lilla bebis. Jag vill bada med dig i havet varje dag precis som idag. Puss min lilla älskling!

Vilken typ av karriärmamma vill man bli?

Jag tror jag skulle vilja bli en rik och framgångsrik mamma som Belinda Olsson. Som shoppar på Nitty Gritty, går ut med sina tuffa mediemammakompisar på Teatergrillen och har man och två små barn. Hur funkar det egentligen? Kanske inte så kul att pendla till Göteborg. Haha! Det var bittert och avundsjukt. Men. Hur får alla karriärmammor ihop sina liv? Vad väljer man bort? Känns som om singelkarriärister med uppenbarligen mer tid a la Ebba von Sydow har fått offra vänskap. Men vad offrar tuffa Belinda Olsson?




Oops, jag ljög i ett tidigare inlägg

Hallå. Vi är ju inte alls som nykära. Det är ju sånt man bara skriver. Men. Vi är fortfarande kära efter att ha varit med om hur mycket som helst under väldigt kort tid. Jag ser på mina vänner omkring mig. Det är inte alls dumt att vara över 30, hitta en stor kärlek och bli preggers ganska omgående. Tro inte dem som säger att man ska bli sambo på försök först. Dra öronen åt dig om du träffar en kille eller tjej som behöver tid och menar mer än en vecka.

Och sen startar en ny epok

Idag gungade jag min son i en hängmatta för första gången. Han tjöt av skratt! När jag nattade honom låtsades jag att hans gosedjur snarkade. Han skrattade igen. Jag gör vad som helst för att du ska skratta lilla bäbis!

Båstad i mitt hjärta

Det är tennisvecka i Båstad och jag är inte där för första gången på 15 år. Pappa är där och kollar tennisen, vädret är okej säger han. Mr Darcy och jag åkte ner till skåne när vi var nykära och badade på Skansen off säsong. Sen friade han senare samma sommar efter en härligt suddig fest i Torekov.

Vi är fortfarande som nykära efter 2,5 år. Men nu är vi småbarnsföräldrar som försöker få ihop allting. Logistiken, som alla pratar om och som man inte förstod innebörden av tidigare. Vadå livspussel liksom? Haha!

Nu åker vi ner till Bjäre i augusti för ännu en off säsong med vår lilla son. Den stora tennisfesten överlåter vi till andra. Men vi kanske kan få barnvakt och kan sticka och se dokumentärfilmen Broder Daniel Forever istället.





Alla epoker har ju som sagt ett slut.

How to make anyone fall in love with you

Gick förbi ett skyltfönster på Sturegatan. Fastnade för en beggad bok med titeln "How to make anyone fall inlove with you". Tack gode nån att jag inte läste den när jag var singel. Då hade jag varit ihop med Daniel Cleaver istället för Mr Darcy.





Tips för väskan som ska med till BB

Det är olika hur första tiden med bebin ser ut. Jag och Mr Darcy spenderade tre veckor på sjukhus i samband med vår sons födelse. De flesta stannar sisådär max tre dagar. Hur som helst är grunden för väskpackandet likadan. Jag tipsar om det här:

Nummer ett förutom en necessär är ett par tofflor. Man vill inte gå barfota på läbbigt sjukhusgolv. Sen vill man eventuellt slänga dessa tofflor om man t ex får blod på dem. Smaksak!

Vetevärmare. Lindrar för- och eftervärkar.

Amningsbh utan bågar som är en storlek större än den du har som gravid.

Sköna kläder och underkläder. Jag rekommenderar verkligen terry wrap morgonrock, amningslinne och amningsnattlinne från Boob.

Tjusigt schampo, balsam och duschtvål (man vill inte tvätta håret efter en förlossning i BB-tvål).

Bebiskläder och hjälmmössa.

Filt till bebisen. Den ska lukta du och din partner om bebisen måste ligga i kuvös. Mysigt annars också att ha runt bebisen!

Coca-cola och choklad (Pressbyrån kan vara stängd när du ska föda).

Kamera och mobiltelefon och laddare!

Bilbarnstol.

Och eventuellt ett soundtrack till förlossningen. Mitt råkade bli Karin Ström.

Trettiofem och sönderstressad

Läser om boken Duktighetsfällan i Femina (jag älskar tidningar även tant!), att just kvinnor på 35 är de mest stressade av alla. De ska vara snygga, ha fint hemma, en härlig hobby, ta hand om sig själva, ha massa vänner, sitta med i bostadsrättsföreningens styrelse, käka GI, ha barn, karriär och ett lyckat kärleksliv. Jag är precis sån. Det fattar man ju att det inte funkar. Men hur gör man då?

Satt på Kulturhuset idag och slevade i mig och min son lunch. Bara mängden människor som var där gjorde mig stressad. Bredvid mig satt en mamma med en dotter i min sons ålder. Mellan tuggorna lät hon dottern peka ut "banan" och andra frukter i en bok som hon hade med sig. Och hon hade lärt henne att förstå "tack". Sen pratade hon med sin väninna om vilken den bästa stolen var för dotterns utveckling "just nu".

Jag fick spader! Jag som satt där med min skamliga burkmat och det enda jag lärt min son är att säga "Hej". Eller nä, det har han lärt sig helt själv. Men det värsta var inte att hon var så pedagogisk. Det som stressade mig mest var att hon såg avslappnad ut.

Jag hoppas att jag snart snart kommer att känna mig god nog.

Trinny & Susannah - Stilakuten

Jag älskar dessa engelska damer! Nu visas deras program på Kanal 5 igen, hurra! Deras klädtips för gravida är toppen! Kolla boken What you wear can change your life. Och det stämmer! Köpte en baddräkt med deras tips i huvudet och den funkade trots att jag numera ser ut som ett äpple. Jag kunde gå på babysimmet utan att känna mig som "hej här kommer jag med bristningar på hela kroppen, ett stort ärr på magen och gigantiska taxöron".

Nu blir det potta!

Bebin är vild på skötbordet. Slänger sig runt och rycker bort blöjan. Känns helt farligt och jobbigt så nu ska vi börja träna för att slippa blöja på vilda bebin. Har just beställt en potta på den finfina sajten Babykoncept. Det är lite dyrt med frakten, men grejerna är bra och utvalda. Köpte en hel del där inför förlossningen när jag var hemma och hade foglossning som var total horror. Rekommenderar flaskorna, matningsbägarna och amningsnapparna från Medela och tvättlapparna på rulle!

Fick rådet när jag var gravid att inte köpa för mycket. Det tycker jag är ett kasst råd. Finns ju så mycket som man behöver utöver små små bebiskläder! Nästan allt som jag köpte har kommit till användning. Ska nog skriva en lista här till och med! Men så klart fanns det saker som varken jag eller Mr Darcy har använt. Och de grejerna har vi sålt på Blocket till andra som faktiskt fått användning för bröstpumpen, bumbostolen och den beggade bärsjalen.

Nu letar jag med ljus och lykta efter beggade leksaker. Hittade en söt bok igår med ankor och larver för 10 kr. Men den butiken ska stänga. Nån som vet nån i Stockholmsområdet? Nu mitt i den nya babyboomen. I augusti väntas fler bebisar än någonsin här i Stocken!

Så jädra gammal och trött

Jag blev leggad på Systemet häromdagen. Smickrande för mig som ska fylla 36 och aldrig har känt mig slitnare. Jag identifierar mig med gamla tanter på stan. Såg tre generationer damer sitta på Djurgården igår. En runt 20, en runt 50 och en runt 70. Jag identifierade mig med den äldsta med benet i bandage och korsett i midjan.

Den här galna tröttheten, den som många säger myndigt att "den har man när man är småbarnsförälder". Mööööö! Vill inte. Vill bara ha städhjälp, färdiglagad mat och massa high maintenance. Typ massage, pedikyr, manikyr, ansiktsbehandling och nån som plockar mina buskiga ögonbryn. Allt det där man inte orkar eller hinner. Allt det där man skulle må bra av.



Min mamma har varit här. Igår körde hon min son i vagnen i 10 minuter så att jag var ensam på min gräsplätt där på Djurgården. Ensam. Själv. Varför kunde jag inte njuta mer av det när jag var singel i 10 år... Haha! Så. Hur tänker man nu som mamma? Hur njuter man? Hurra för att bli leggad och att jag äntligen hittat en baddräkt i XL som den postgravida kroppen inte ser helt usch ut i? Jag tror det.


Dockan del 3

Han gillar den! Stort leende och klappa håret och peka på ögonen.

RSS 2.0