Dockan del 2

Jag hämtade just upp min gamla blunddocka från källaren. Min son ska få leka med den imorgon. Den har kläder på sig som jag hade som nyfödd. Prematur. Jag hämtade dockan tillsammans med min mamma. Meta, eller hur?

Jag förstår precis

Att förverkliga sig själv, hur gör man det med barn, undrade en god vän. Det visste jag knappt innan jag blev mamma heller. Jag känner med Ebba von Sydow som ligger efter Sofi Fahrman i jakten på att skriva en roman. Om nu att skriva en bok är att förverkliga sig själv. Tycker att copywritern Sara Paborn verkar ha fått till det. Succédebut med romanen Släktfeber. Och så är hon duktig på sitt vanliga jobb. Och så har hon två barn. Och är inte alls gammal. Vilken kvinna!



Kanske en bok att läsa i sommar? Timmen mellan kaos och dags att sova. Nu är det verkligen dags att sova. Gonatt!


Låna en trädgård

Vi bor i lägenhet. Det är tropisk värme. Alltså går vi ner till ett område med träd, gräs och skugga varje förmiddag. Där sitter jag och min son. Jag dricker latte från fiket i porten bredvid vår och min son äter lunch. Fåglar kvittrar, båtar åker förbi. En lånad trädgård. Mitt bästa mammatips!

Ett träd att sitta under är allt vi behöver



Jag verkar ha frisknat till och bebin snarkar middag i bara blöjan. Sommaren är här! Dagarna är så långa och så korta när man har en bebis. Så snart han har snarkat klart ska vi iväg på äventyr. Innan det är dags för middag, bad och lägga sig igen. Hur hinner man något alls egentligen?

Idag testar vi Nyckelviken, det ska finnas trädgårdar där och ett stall. Läste förresten om stress på Growingpeople. Att naturen hjälper stressade barn, det gör den ju för vuxna också. Min son älskar att sitta under ett träd och kolla upp i trädkronan. Det är precis det vi behöver!

Bilden är från Nyckelviken. Visst ser det fint ut?

Min gamla blunddocka

Jag har en älskad gammal docka i källaren. Jag har inte tagit upp den till min son. Men jag ska nog göra det vilken dag som helst och se om han gillar den. Min son som folk undrar om han är en tjej när han har rött på sig. Tanterna på sjukhuset undrade varför han hade en rosa napp.

Jag tror inte går att bryta könsroller genom att bara ge ett barn kläder eller leksaker som inte är deras "kön". Men jag funderar så klart på könsroller och jämställdhet och vilken unga man min son kommer att bli. Och min roll som förälder.

Nu är jag grymt sugen på att läsa Under det rosa täcket igen. Bli påmind om allt det här. Hörde om en liten flicka i bekantskapskretsen som blev uppfostrad att vara "tuff", så att hon inte skulle bli "tjejig". Vad är det för fel med att vara tjejig? Det kanske min son är.

Eller så kommer han att snickra atombomber och svärd, precis som min bror gjorde på lekis. Min bror och jag är hyfsat jämställda. Uppvuxna i unisexkläder på 70-talet med undantag för mina klänningar. Vi lekte inte alltid samma lekar som barn. Men sen fanns ju inte heller rosa på det sättet som nu.

Kejsarsnitt

Läser dagens Svenskan om förlossningsvården i Stockholm och fakta om akuta kejsarsnitt. 2008 var det 844 på Danderyds Sjukhus. Mitt var ett av dem, en kompis ett annat. Jag undrar hur det gick för alla andra 842. Hoppas att ni mår bra!

Fånga dagen med en bebis



Sommaren är här med fantastiskt väder. Jag ligger i bingen med feber. Bebin snorar. Hans nya grej är att fånga saker. Helst det som ligger lite off på ett bord eller i en låda. Mina flipflops och Mr Darcys glasögon är högvilt. Han gråter när man försöker rädda glasögonen från bebisgaddarna. Han har fyra till på gång minst och dregglar rejält. Han är stadig i kroppen nu och gör "Jump"-hopp a la Van Halens sångare David Lee Roth om man kastar upp honom i luften. Han vill bara åka upp i luften, sitta under träd och ta saker som han inte riktigt når ännu. Världen ska utforskas! Dagen ska fångas!

9 månader och midsommar

Det har gått 9 månader sedan jag blev mamma. Och ytterligare 9 månader sedan jag blev gravid. Månader som förändrat hela min tillvaro, hela mitt liv.

Vår son är en liten solstråle. På midsommarafton (igår) var han gladast av alla på lunchen med över 50 gäster. Så glad över att träffa människor. Så glad över att vara på kalas. Jag vill vara bebisens wing-woman-mama anytime. För bebisen snackar med alla och är mest social i hela familjen. Du är fantastisk unge man! En sån raring!

Läser en krönika. Kan man vara arg på mammor som bryr sig om sitt utseende? Kan man var arg på mammor som dissar mammagruppen? Kan man vara arg på en tjej som inte är mamma?

Jag önskar att jag orkade lägga ner mer tid på mitt utseende. Och jag har dissat mammagruppen. Och jag hade ingen aning om hur jobbigt det kan vara att ha barn innan jag fick ett. Hur lite tid man har för sig själv. Att man står i givakt varje morgon kl 6 för att ta hand om den lilla stolstrålen som just har vaknat.

Men aldrig dissade någon av mina vänner mig för det. För att jag inte hade koll. Skärpning morsor som läxar upp allt och alla. Usch. Er klubb vill man verkligen inte vara med i!

Ensam i mammalandet

Ibland tycker jag att det är enormt ensamt i mammalandet. Alla andra verkar tvärtsäkra på uppfostran och hur man gör saker och ting på "rätt vis".  Mammor har åsikter om andra mammor. Även jag. Jag känner ännu inte av den där mammagemenskapen som jag trodde kom automatiskt med barnet. Däremot har det kommit en annan oväntad gemenskap. Äldre damer. Jag gillar er! Ni har alltid ett vänligt ord över. Om hur fin min son är, eller att det borde finnas en ramp på bryggan så att man kommer av båten med vagnen.  Äldre damer som jag inte känner har inga vassa åsikter. Bara snälla ord.

Jag vill vara en lattemamma

Jag tycker att det är ganska hetsigt att vara mamma till en bebis. Får man tycka så? Mata sex gånger om dagen och se till att bebin sover ordentligt på fasta tider. Två sovpass om dagen just nu. Och bebin sover bäst hemma i sin säng. Numera blir det max en halvtimme i vagnen. Det där som Linda Skugge kritiserar lattemammor för - att dra runt bebin på stan hela dagar stämmer inte i mitt fall. Men oj va glad jag blir om vi kommer iväg på något! Och det blir bebin också. Han tycker inte alls att det är kul att bara vara hemma och ligga på en filt.

Som mammaledig har man massor av tid och ingen alls. Rutinerna tar all min tid.

Hur gör du/hur har du gjort med rutiner?

Jag vill ha en mugghållare på barnvagnen. Jag vill vara en lattemamma.


Reastress dessutom

Nu reas det för fullt. Jag blir köpgalen och är pank. Men tänk, en liten chokladbrun sommardräkt... Finns på Babyshop.


Mitt hem är min borg

En annan hets för nyblivna föräldrar är att inreda ett fräsigt barnrum. Jag vill gå hela vägen och köpa den här borgen från VeraVera. Min son kanske inte bryr sig, men den påminner starkt om min barndoms drömmar... Jag kan inte låta bli! Jag projicerar och vill konsumera hur mycket som helst mitt i brinnande lågkonjunktur. Att handla på Blocket är också att konsumera försöker jag påminna mig om.


Pytt är för pyttigt



Jaha. Nu har jag gjort som alla andra. Lagat egen bebismat. Mr Darcy har lyckats tidigare med en fiskgryta som bebin älskar. Min bebisbolognese med stjärnpasta spottade bebin ut. Men han gillade att gräva i skålen med händerna.

Recepten kommer ur Andra Mosboken. Himla bra den där fiskgrytan. Även om jag håller med Linda Skugge om att det finns en hets att laga eget och att inte köpa burkar.

Bebin är sjuk...

Nä, vår solstråle verkar inte krisa så mycket. Han hade som vanligt numera en infektion på gång. Stackars lilla gos med feber! Men nu har vi iallafall hamnat hos en bra läkare. Dr B du är toppen!

Vi går upp i svinottan

Bebin vaknar för övrigt klockan 6 varje dag. Senast. Att se Franska Trion på Riche verkade kul.  Men hur ska man orka det när man går upp klockan 6? Det är dags att börja hänga i lekparker och ha med termos. På kvällarna orkar man bara kolla på Gossip Girl eller  Antikdeckarna. That's it.


8-månaders kris?

Vi har hört talas om 8-månaderskrisen. Kan det vara den vår lilla solstråle har rasat in i? Han är fortfarande överförtjust i små flickor, tanter på bussen och gubbar i allmänhet. Men hemma! Han verkar så uttråkad. Sitta på filt och pyssla med leksaker är så trååååkigt. Han vill gå, stå och krypa. Inget av dem behärskar han ännu utan hjälp. Klart bebin blir frustrerad?


Och Mr Darcy och jag känner att nu är det dags att flytta till hem med gräsplätt. Sen är det dags att barnsäkra på riktigt. Vi hinner inte med i bebins tempo!


RSS 2.0