Som sommaren...

Bebin åker i sitt Mutsy-lyxåk med "sun canopy" och parasoll ut till svärföräldrarna och kikar kikar på allt och alla och charmar Mr Darcys gamla mormor. Bebin känns mindre och mindre som en bebis. Han är en liten kille. Och ändå en bebis när han slumrar i hans farmors bebisäng i skuggan på altanen. Det är sommar.


Min första tjejmiddag

Igår var jag på min första riktiga tjejmiddag sen bebisen föddes för 8,5 månader sen. Plötsligt gick det upp för mig hur jag har förändrats. Att jag är mamma nu. Att jag "pratade barn" med andra mammor. För 2,5 år sen var jag singel. Nu har jag man och barn. Förändringen är så stor. Och jag känner plötsligt att jag är så lycklig.

Nu sitter min son på en filt på golvet och säger "gäh" och pysslar med sina leksaker. Och så tittar han på mig och ler med sin gosleende som numera kompletterats med två gaddar. PUSS!


Två gaddar

Bebin har fått två gaddar i underkäken. Här ska borstas! Extremt lätt att glömma märker vi.

Mammakroppen

Det är ju olika hur man ser ut efter en graviditeten och hur lång tid det tar att gå ner alla sina gravidkilon. Jag har aldrig känt mig så ful som nu. Tjock och med en kropp som inte passar i några kläder. Sen tänker jag: stackars lilla stora kropp. Du har varit med om mycket. En otroligt jobbig graviditet, en utdragen förlossning med ett akut kejsarsnitt, en svår infektion efter det och läskiga minnen som har tagit lång tid att bearbeta. 

Ta hand om din mammakropp! Det är den värd. Jag skrattar åt uttrycket spionrumpa! Yes, det har jag också fått.





Vi har fått dagisplats!

Jag kan inte fatta att vår bebis ska börja dagis nästa år. Men oj va glad jag är att vi har blivit med plats. Det har man ju hört, att det är babyboom här i Stocken, och omöjligt att få plats på dagis. 

Bebins första ord

Idag sa bebin "Hej" till en tant som förvånat sa "Hej" tillbaka och blev så glad. Mr Darcy och jag var lika förvånade. Och stolta! Haha! Nu vill jag lära honom säga mamma också. Då kanske jag förstår att jag har blivit det på riktigt.


Efter stormen...

...kommer lugnet. Mr Darcy och jag äter lunch på takterassen och tittar ut över Stockholm - inloppet mot Gamla stan, Strandvägen och Gröna Lund - när bebin sover. Det är sommar nu. Här på taket är det underbart.

När vi flyttade hit var barn långt borta. Vi var två dinkies som ville dricka drinkar på takterassen. Ett halvår senare var jag gravid och taket blev plötsligt livsfarligt. För små barn.

Nu är jag ändå glad att vi har taket. För efter massa singelår på krogen är det ju lätt hänt att både Mr Darcy och jag får den där ölviffen i näsan och vill gå ut på närmsta hak i sommarkvällen. Det går ju inte med bebin. Men vi kan sitta här och spana ut över stan. Ligger vinden rätt kan man höra Håkan Hellström på Skansen. Kärlek!



Bebin är så glad!

Vi har den gladaste bebin som finns. Som charmar små flickor och deras pappor i väntrummet på akuten. Som charmar alla läkare och sköterskor. Han skakar på huvudet och ler så stort. Shake it glada bebis! Det är det nya. Skaka när du är glad! Med två gaddar som tittar fram i underkäken. Jag älskar dig finaste bebis.

Bebin är sjuk. Igen.

Jag vet inte riktigt vad jag tänkte innan jag blev förälder om hur det är att ha hand om ett barn. Kanske ingenting? Att bara man kammar sig så orkar man vaknätter och hur svårt kan det vara? Men oron är inget jag räknade med. Eller allmänläkare som säger att det nog inte är någonting, vi behöver inte ta några tester. Men så är det visst någonting.

Jag har hört att magkänslan blir starkare när man är förälder. Ändå är man så orolig att den ska svika.

Jag är så avundsjuk, avuuuundsjuk

tänk alla bra idéer som folk faktiskt genomför. Det här är en av dem: gravidlooken!

Gurka hjälper...

inte bara mot mörka ringar under ögonen, utan även en liten bebis som har ont när tänderna ska komma! En rejäl kylskåpskall gurkbit utan skal.

Tandvärk

Bebins två tänder i underkäken spricker inte ut. Det gör bara ont, ont, ont. Jag har aldrig sett min son så ledsen. Vi lägger Sophie i frysen. Det hjälper lite. Annars står vårt liv stilla i tandvärken.

Mors dag



Snart är det mors dag. Jag är ganska kass på att fira den dagen, men jag tänker alltid på min mamma. Med åren tycker jag att det är viktigare och viktigare att uppmärksamma människor som jag tycker om. Och så vill jag bli uppmärksammad själv.

Nu tänker jag på mors dag för egen del. Att det är en dag då mamman ska bli extra ompysslad och slippa sina dagliga plikter. (För de har man ju även om man lever jämställt i vårt moderna samhälle.) Få vila. Måla naglarna. Ta ett fotbad. Läsa en tidning. Slippa disken och tvätten och att plocka undan.

Många av mina vänner har fått en present efter födseln av deras barn. Ofta smycken. Ibland besök hos lyxig frisör där man får latte eller presentcheck på NK. Jag tycker att det är en mycket fin sak att göra. En nybliven mamma kan vara mycket skör och hon har gjort en stor bedrift, ibland övermänsklig. Allt som får henne att känna sig värdefull är bra. På kort och på lång sikt. Så ställ fram fotbadet åt dina barns mamma på mors dag!

Lisens Örtspa är en bok med recept på egen spalyx. Härifrån kommer bilden från boken, där finns även några recept att läsa.

Mat- och sovklockan är bra att ställa

Det som småbarnsmammor (ja, mammor) brukar prata om är sömn. Sin egen och bebisens brist på sömn. Hur svårt det är att få ihop rutiner. Och hur vet man hur man ska ta hand om ett litet barn?

För Mr Darcy och mig blev det naturligt efter några kvällars skrik och gråt att börja lägga vår son klockan sju när han var två månader. Alltså långt innan han blev övertrött. Då var han så stor att han inte kunde somna hur som helst (innan somnade han på mattan, i babysittern - överallt när han var trött) för natten.

Idag sover han oftast hela natten till klockan halv sex på morgonen. Jag blev inspirerad av Gina Ford, fick tips av en väninna om boken The Contented Little Baby. Jag tittar på Gina Fords rutiner då och då och funderar kring hur vi ska ha det. Oftast är bebin glad. Men hans skrik gör till och med BVC-damerna upprörda. Då vet jag att han inte har fått sova och att vi är ute ur rutinerna. Mat- och sovklockan är så bra att ställa!

Om man känner sig lite vissen som mamma kan jag rekommendera boken 12 steg till ett skönare mammaliv av Carina Nunstedt och den här artikeln på Mama.


Skriket från fruktkorgen


Jag visste att kroppen skulle förändras av en graviditet, men inte hur mycket. Tänk om man ändå vore ett timglas!



Läs mer om Trinny och Susannahs bok om kroppstyper här.

I vilken ålder slår kärleken till?

Såg Dokument inifrån igår när Mr Darcy var och storhandlade på ICA Maxi. Om att hitta den rätte. Och om att vara singel och vilja ha man och barn. Men först måste man förverkliga sig själv för det är inte status att få barn tidigt. Programmet hetsade också, om ägg som blir gamla. Puh! Tur att jag har fått ett barn?!

Enligt sociologiprofessorn Anthony Giddens (jag har några av hans braiga tegelstenar i källaren) är det inte möjligt att hitta den rätte förrän man uppnått en viss mognad. Att i vår relationsvärld där vi är dömda till frihet att välja tar det tid att först hitta sig själv och sen hitta den rätte. Om man nu gör det.

Självklart finns det dom som hittar den rätte när de är 20. Själv var jag 32, skulle fylla 33. Precis som farbrorn som inte ville bli stor. Jag kan inte riktigt förstå att jag har passerat den tecknade farbrorns ålder. Och lustigt nog gick SATC-avsnittet om att fylla 36 i repris idag. "Luck Be An Old Lady".

Min mormor fick barn för första gången när hon var 36. Hon träffade också den rätte som dom säger "sent i livet". I år fyller hon 100.


The Big Apple

Jag är ett äpple.

Shorts och solskydd

Jag funderar på vilka sorts shorts min son behöver. Och hur man gör med solskydd för barn när det är kläder som är bästa skyddet. Min lilla sammetskind, vad behöver du för att inte bränna dig? Har sett små kids med solbrillor. Är det nåt att ha? Kan en bebis ha det? Keps och solhatt trillar av hela tiden.

Näej, nu ska jag kolla vidare på Gossip Girl. Bästa tv-kvällen!




Den här fina solkepsen från Mini A Ture kan man köpa i butiken Lucky Little Me som finns på webben och i Malmö.

Hur kan man vara ifrån?



Jag har just nattat min son.

Vi har varit ifrån varandra i två timmar när jag köpte shorts i storlek 44 (inte kul) och sandaler i storlek 37 (ett tag trodde jag att fötterna blivit 38 pga graviditeten, men näej det var fett - så blir det tydligen när man går upp sisådär 30 kilo. Muuuaaaah!).

Hur som helst. Har ju förstått det här nu när jag läst på och lyssnat. Det är viktigt att få känna sig fin även som mamma, få träffa sina vänner och umgås på tu man hand med sin man. Men hur gör man? Hur gör man när man bara längtar efter sitt barn? När det är terror att vara ifrån? När det känns som om man missat massor på bara en liten kvart?

Hur ska det gå när jag ska börja jobba i höst? Hur ska jag klara att lämna min snutt? Hur gör man?

Gå ut

Läste om Belinda Olsson och hennes medietjejkompisar i Svenskan igår. Hur de går ut en gång i månaden. På Riche och Teatergrillen och såna favoriter. Vinkeln är mammor på krogen. Dom är kändismammor och får kommentarer som "var är barnen?" när de går ut. Belinda försvarar sig med att hon har varit ute sen hon var 13. Att det är hennes grej. Tänk att behöva försvara att man gillar att gå ut på lokal bara för att man är mamma och över 35.

Jag tycker att det låter fantastiskt att få ihop en kväll i månaden tillsammans med sina tjejkompisar. Äta middag på något flott ställe och skvallra. Det vill jag verkligen göra! Och ha en dejt med Mr Darcy en gång i månaden när bebin ligger hemma och sover. Apropå det. Vi var ju på byråfest en timme för inte så länge sen. Alla frågade var vår son var någonstans. Är det en social fråga ungefär som massa gubbar (!) har frågat mig om jag ammar?

Just nu vaknar bebin kl 6, ofta ännu tidigare. Kvällstid är ännu inte en social tid för mig eller Mr Darcy. Det är okej. Var sak har sin tid. Även att gå ut. Fast nu vet man ju inte om man vågar gå ut. Man kanske är för gammal? Haha!



Det här seriealbumet som kom hösten 2008 rekommenderar jag! Vi gav det till vår son när han föddes, signerat och allt. Han kan läsa det när han blir stor. Om hur det var när hans föräldrar var unga och gick ut i Stockholm.

Ga-ga

Nu kan bebin säga sitt första ord. Det är inget mindre än Ga-ga! Gagagagagagagaga. Det betyder mycket. Hurra!


Lady GaGa - Just Dance
Uploaded by LadyGaga - See the latest featured music videos.

En riktigt glad dag!

Min bebis börjar bli ett barn. Inte sova länge alls längre på eftermiddagen, bara upptäcka världen! Snart 8 månader. Tiden går verkligen fort. Dags att montera ned babygymmet, nu när bebisen hellre rullar runt och äter på flip-flops, sina mockasiner och gärna pappas glasögon. Ajöss ligga still. Ajöss vara säker på att du stora lilla bebis inte gör papier maché av morgontidningen och av prislappen på din första bil. Hurra lilla bebis, du upptäcker världen och är den gladaste i ett par mockasiner!

Och hurra för min goda vän S, som precis som jag länge längtat efter kärlek och nu när hon har börjat prioritera sig själv före jobbet har hon hittat den. Hurra! Hurra!



Kiss och bajs-åldern



Vår son fick kramdjuren Kiss och Bajs när vi hade namnfest för honom. Jag trodde att kiss-och bajsåldern slutade innan man började skolan, men i själva verket tar den ny oanad fart när man blir förälder. Kiss och bajs-humor är en sak, men det är en helt annan sak med vuxna människor som pratar om sitt barn bajs hela tiden. Hur det ser ut, om tidpunkter för när barnet bajsar, om barnet sover bättre när det har bajsat osv. De berömmer sitt barn om det har bajsat mycket. De pratar om bajs som rinner över blöjkanten. De jämför sitt barns bajs med andra barns bajs. Uääää!

Bokförläggare Gerhard Bonnier

tackade nej till manuset om världen starkaste flicka - Pippi Långstrump av Astrid Lindgren. I kvällens dokumentär på TV4 sa han otroligt charmerande att han vid det tillfället var en ambitiös nybliven förälder och hade läst en hel del litteratur om uppfostran och tänkte att den här boken kunde bara inte vara bra för ett litet barn. Jag känner igen mig. Så många böcker som vi har läst om barn. Hjälp! Man (vi) är ganska överspända då och då. Så rädda att göra fel.




Den här boken är inte alls dum.

Innan läggdags...

...tänker jag på gymnasietjejerna på bussen idag. I slitna ljusa jeans, skinnpaj och nitsandaletter. A la Balmain S/S 09. Alla tre likadana. De skulle ta studenten. Den ena ville nog inte ha vitt på studenten. För hon kände sig inte snygg i det. "Va, ska du inte ha det"? sa den andra. Skit i att ta studenten i vitt om ni inte vill alla fina teens!

Jag tog studenten i mörkblå klänning från NK, jag hade den i flera år efteråt tills den faktiskt gick sönder. Jag älskade den och dåtidens Daniel Cleaver tyckte att jag var jättefin. Som jag minns det var jag en av väldigt få som hade en pojkvän just den dagen. Once in a lifetime för Bridget Jones. Så passa på att klä dig så att du känner dig fin. Man behöver inte ha vitt. Inte ens på sitt bröllop enligt Magdalena Ribbing. Oj, va jag är smug.

För stort att förstå

Innan jag fick barn vågade jag knappt hålla i en liten bebis. En smutsig blöja var lika med galet läbbig stank. Och jag garvar när jag läser Linda Skugges gamla krönika om nyblivna mammor som koketterar med att de minsann inte visste vad som var fram eller bak på en bebis innan de fick en.

Häromdagen fick jag hålla en av mina bästa vänners nyfödda bebis. Det rörde mig enormt att få hålla detta lilla underverk. Jag kände inte en enda viff av bajsblöja.

Om det vore en fet fest...

...när jag gifter mig skulle jag vilja att sternfall uppträdde. Jag hörde dem för länge sen under en liten gala på Kulturhuset. Den sköna sångaren (som på den tiden var långt före trenden med fluga om jag minns rätt) sjöng om att vara singel, gay och bo i en liten etta. Fantastiskt! Ett riktigt Bridget Jones-band. För alla som har längtat efter kärlek. Det känns som om längtan gör det ännu härligare nu. Nu när jag ser på Mr Darcy och sen fångar min lilla sons blick. Jag älskar er! Vi ska dansa!

Kommer på att denna Kletzmermusik stundtals påminner om Hans Alfredssons klassiska barnskiva Blommig falukorv och låten om Styrman Karlsson som fastnade i en potta. Skivan jag älskade som barn...

Mitt stora feta bröllop




Det kanske var fler än vi som kollade på Mitt stora feta grekiska bröllop igår? Toula fick ha prinsessbakelseklänning på sitt bröllop och bo i ett hus bredvid sina föräldrar efter giftermålet. Hur må-bra är det egentligen?

Jag tycker oftast att det är gästerna på ett bröllop som klär sig finast. För att de har fler val helt enkelt.

När Mr Darcy och jag gifter oss vill jag ha en klänning som jag kan använda massor av gånger till. En fin-fin-klänning! Gärna en Anna Sui. Som jag blir lycklig av varje gång jag tar på mig den! En må-bra-klänning!

Bebin sover

så egentligen borde jag ta en dusch, men det är roligare att småpyssla och fundera. Strålande solskensmorgon! Jag har sovit bästa natten på länge. Bebin vaknar klockan 6 varje morgon. Så det gäller att somna tidigt. Ajöss titta på tv efter kl 22.
Jag har fått en spikmatta av min svärmor. Den hjälper att varva ner. Ett slags svärmorskudde det minsann! Världens bästa.


RSS 2.0