Nostalgi

Är du bra på nostalgi? Jag är om någon hjälper mig på traven, och jag älskar det. Vår son fick ett album med Stockholmsnatt när han föddes. För att när han blir stor kunna se hur livet var i Stockholm när han föddes och hur hans föräldrar hade det som unga. Bra nostalgi på film är Tjenare Kungen. Då var jag 11 år och drömde om att bli stor!


Vi har fått dagisplats

Inte bara en utan två. På olika dagis. Ett gammalt och ett helt nybyggt. Och ja, förskola heter det. Vilken ska man välja? Hur vet man att det är bra? Och när man fått två platser... vilket är bäst?

Rapport från parkleken

Mr Darcy smsar att vår son fått vara med och mata parklekens grisar. Och leka på sjörövarskepp med stora barn. Han är så modig vår lilla ettåring!


Bilden kommer från kungsbyhagar.se

Sparkbyxor med fot


När vår son föddes fanns det bara byxor med fot på H&M. Som kasade ner. Men nu finns det sparbyxor med fot och hängslen i limited edition på PO.P by Gunila Axén också. Jag gillar! För det är ganska stökigt med strumpor på en nyföding.


Dreggel och kräks

Det är galet svårt att hitta enfärgade barnkläder tycker jag. Ännu svårare att hitta enfärgade bibbar. Det är bra med enfärgade bibbar så att bebin inte blir en mönsterexplosion. Nu har jag hittat enfärgade bibbar för det finfina priser 29 kronor styck på Babykoncept! Men WTF hur kan frakten vara 55 kronor numera?





Bilden från Babykoncept. Köpte en hel del på Babykoncept innan vår son föddes, rekommenderas!

Ännu mer om Ruth Ansel

I favorittidningen Svenskan så klart!

Apropå magsjuka


Hittade den här passande bilden och artikel här.

Nätverka med andra mammor

Jag ska äta lunch med en före detta kollega och med en mammaledig kollega i veckan. När man jobbar på ett jobb där bara ett fåtal har barn känns den här bondingen med andra mammor i branschen väldigt viktigt. För det är stundtals omöjligt att inte känna sig besvärlig som går hem först och osocial som inte stannar på after work.

Läste en bra bok för några år sen. Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra.

Kräkskalas

Helgen då det skulle bli massa mys. Istället fick Mr Darcy och jag galen magsjuka. Samtidigt. Har inte hänt förut. Och vårt barn som är sjuk med höstblåsor och inte kunnat äta och dricka. Mr Darcys mamma kom ett par timmar igår när det var som värst. Hur gör ni när ni är ensamma och sjuka eller båda är sjuka?

Och sen blir det jul!

Mr Darcy och jag firade vår första jul i vårt första gemensamma hem förra året. Och bebin var med i en babysitter under granen! Jag köpte några nya julgransprydnader då. Vill ha det som tradition, någon eller några för varje år. Har alltid hittat roliga på Accessorize och på Åhléns finns massor av fina! Kolla:


Varför inte en cupcake-kula?


Åh! En uggla!


Och ett par ballerinaskor!

Jag vill vara Ruth Ansel

En tidningsformgivarlegend föreläste på Moderna Museet igår. Och hon är kvinna och över 70 år. Hylla Ruth Ansel! Så himla bra iniativ av Hjärta Smärta. Tack!



Det här är ett av de världsberömda omslag som Ruth Ansel har gjort.

Så kom hösten

Och vår son har fått höstblåsor på Öppna förskolan. Han matvägrar sen några dagar och nu har det kommit läskiga blåsor. Vi fattade inte att det gjorde ont att äta! Det är ett äventyr det här med alla barnsjukdomar. Lilla gos!

Fattigdomen bland barn

10% av två miljoner svenska barn lever i fattigdom menar Rädda barnen. Här sitter jag och bloggar om att växla ner och funderar på att köpa en billigare bostad för att kunna vara mer med mitt barn. Läser läsarkommentarerna till DN:s "Hejdå ekorrhjulet". Och blir berörd av det jag läser, hur man lever sparsamt av tvång. Småbarnfamiljer är utsatta. Om du blir sjuk eller arbetslös och din partner är föräldraledig blir det inte så mycket klirr kvar i kassan. Jag vet hur det är att leva utan buffert.

Men nu är vi post väskdebatten och det är inte trendigt att konsumera. Fast vad spelar det för roll om man inte ens har råd med en födelsedagspresent till sitt barn?

Ribbing säger som Juul

Jag tycker att etikettexperten Magdalena Ribbing är hård och rättvis. Och så är hon av liknande åsikter om barnuppfostran som Jesper Juul. Saxat ur DN: "Barn ser hur andra gör och kommer själva att göra likadant när det är dags." Yes! Det håller jag med om. Vi föregår med gott eller dåligt exempel.



I hate leggings

Efter att ha bott i leggings i nästan ett år pga övervikt och sviterna av kejsarsnitt kastade jag allihop veckan innan jag började jobba. Och köpte mörkblå jeans (om än jättestora). Vilken skillnad! Nu suktar jag efter dessa sommarblå från Acne.


Nu ska mammakilona bort!

Men hur? Enligt Aftonbladets viktklubb ger en timmes stavgång per dag en minskning om 1 kilo i månaden. Shit! En timme om dagen. Hur ska jag hinna det varje dag? Jag behöver gå ner hela 10 kilo. Alltså, jag får köpa pannlampa och lysa mig igenom vintern... Huvva!

Jesper Juul säger det väldigt bra

En del föräldrar verkar tycka att "barnuppfostran" ska börja tidigt. Jag blev upprörd när Mr Darcy berättade om mamman som sa till sin ettåriga son att sluta stirra. Och följde upp med att säga att hon brukade säga det till honom ofta men att han inte lydde. Att det var ett problem.

Jag tycker att Jesper Juul är vettig. Som menar att barn inte behöver fostras och är kritisk mot "supernannytrenden" med guldstjärnor och andra belöningar. Saxat ur artikel i Svenskan:

"I stället för att fokusera så mycket på hur barnen är och hur vi vill förändra deras beteende menar han att vi bör titta på vårt eget, särskilt samspelet mellan oss föräldrar. Om det är något som fostrar barnen så är det hur vi agerar. Det är av oss våra barn lär sig hur man ska hantera konflikter, hur man beter sig när man är rädd eller social, hur man uttrycker kärlek till varandra, hur man bråkar och når fram till en lösning, hur man gör när man vill vara i fred, hur man flyr eller går någon till mötes fast man tycker tvärtom. De suger in våra mönster och tar med sig dem ut i världen. Det är barnuppfostran."

Ibland är det en materialsport

Att ha barn. När jag var gravid drömde jag om en liten kotte i guldåkpåse. Hade sett några såna åka förbi jobbet och jag tyckte det skulle vara så fint. Mr Darcy hittade den jag ville ha på rea. En Buggy Mummy från One Tree Hill. Snart är det dags att ta fram den igen!





Shopping på lunchen

Har med mig lunchlåda idag så jag hinner nog in till Gallerian och Polarn O. Pyret på lunchen. Haha! Man blir sjukt effektiv efter att ha fått barn?! Har med mig beggade tröjor som jag tänkte skänka till deras Skicka Vidare-kampanj och sen köpa ett par bodysar. Nu är Polarns de enda som passar för att de är stora i storleken...



Andra sidan Berlin



Idag reser alla hipsters till Berlin. Det har blivit en plats för konstnärer, klubbkids och hippa svenska klädmärken, bland annat. Och jag älskar det precis som många andra! Nu när Sverigedemokraterna givit rasismen i Sverige ett ansikte tänker jag på Berlin. Staden där människor varit förföljda i omgångar. Titta gärna på den fantastiska filmen "De andras liv" om Stasi i Östberlin på 1980-talet. Jag vill inte att min son växer upp i ett land eller en stad där rasism och förföljelse är en del av vardagen. Stoppa Sverigedemokraterna och rasismen i Sverige!

Titta, han växer så att det knakar!


Alla Lindex-bodysarna i storlek 92 är för små. Kvar är reafynden från POP. Vi kanske måste investera i några till? Kanske en sån här med djur på? Och efter storlek 92 så finns det ju inte body... Jösses! Vår ettåring är stor som en tvååring!

Hej Konsument!

Ibland har man tid med massa strunt på jobbet eftersom man är i vänteläge. Som att fylla i en "Hej Konsument" efter att ha läst favoriten Susanne Ljungs.

Bästa promenad: Katarinavägen på Söder med finaste utsikten över Stockholm

Favoritdrink: Bellini

Äter lyxmiddag på: Le Rouge

Favoritförort: Nacka

Fikar gärna på: Koloni i Saltsjö-Duvnäs

Bästa lunchställe: Boulangeriet i Gamla Stan

Bästa kaffet: Konditori Gateau i Ektorp

Bästa konsertlokalen: Kulturhusets tak

Bästa baren: Riche

Här bjuder jag pappa på middag: hemma!

Senast sedda utställning: IKEA på Liljevalchs

En bra gå bort-present: En uppblåsbar krokodil eller ett ark lösmustascher

Favoritlyxartikel: Årstidernas monsterfruktlåda

Läser just nu: Skönhetsbiblen av Karina Ericsson Wärn

Favoritråvara: Tomat

Favoritfärg: Grön och guld

Favoritskor: Converse

Dricksprocent: Runt 10

Modeförebild: Chloë Sevigny

Motionerar: Med stavar!

Mest överskattade affär: Weekday

Favoritprodukt på Systemet: Rödvinet Seven Deadly Sins

Favoritprodukt på Apoteket: Vichy deodorant

Bästa förfestmusiken: ”Trick me” med Kelis

Senast gnolade: ”När lillan kom till jorden”

Senast köpta skivan/-låten: Youth Novels – Lykke Li

Dansar helst till: ”Hung Up” med Madonna

Senaste impulsköp: En grön halsduk på H&M

Senaste fyndet: Form Us With Love-lampa med 30% rabatt

Fulaste klädfärg: På mig ser olika toner av mörkrött ganska horror ut

Användbar pryl: Nespresso-bryggare

Mode jag aldrig vill se igen: Fall-down-strumpor a la 1989

Bil/Transportmedel: En beggad kombibil, bussen och tunnelbanan

Återvinner: Allt man kan lägga i återvinningsbehållarna

Hejar på/håller på: Mina vänner

Så får jag tiden att gå i kollektivtrafiken: Jag tänker på allt från storhandling till senaste grejen på jobbet

När jag ändå håller på



De här örhängena från J Crew. Visst vore det finfint på ett höstbröllop?

Grönt är skönt


Det här med att bara ha svart (det har alla mina kunder och alla här på byrån) på vintern. Visst vore det skönt med lite grönt till exempel? Bilden kommer från nätbutiken My Wardrobe.

Girl On Top

Karriärbok

Haha! Hur man använder sig av klassiska dejtingregler på jobbet! För att lyckas i karriären. Jag fattar att boken är en säljsuccé. Jättekul! Ge mig ett ex av den nu!

Vilken affärsidé för småbarnsmammor

För några år sen var jag en av två tärnor som fixade en galet lyxig hippa för en väninna som skulle gifta sig. Efter ponnytrav och marockansk picknick vid Drottningholm drog vi iväg till ett stort varuhus för en dejt med en Personal Shopper. Det var helt nytt då. Och fantastiskt kul! Den blivande bruden fick både kjol och glittrig topp inför festkvällen på Berns.

Åhléns
City i Stockholm har storsatsat på personlig shopping. I Femina kan man t ex tävla om personlig shopping och kläder för 15 000 kr på varuhuset. Det står att deras kunder först och främst är mammor som ska börja jobba efter föräldraledigheten. Som inte har tid att remma runt. Så bra idé! Jag vill vinna och våga bli provad i storlek XL.

Det verkar finnas en hel del småbarnsmammor som vill fixa stilen förutom jag. Nu ska jag spela spelet personal shopper, how bizarre!

Jag vill vara Karina Ericsson Wärn



Jag vill vara livsstilsförfattaren och trendspanaren Karina Ericsson Wärn idag. Hon skriver lite torrare än Camilla Thulin om kläder och krämer, men jag gillar det uppfodrande i hennes ton. Och vilken produktion! Jag har köpt böckerna Chic, Vardagslyx, Skönhetsbibeln och snart kommer pocketboken Retro hem i brevlådan. Läs reportaget om Karinas hem i Svenskan. Jag gillar hennes råd: "Arrangera bostaden så att den blir så lättstädad som möjligt."

Kan man försörja sig på att skriva livsstilsböcker? Det är ju helt fantastiskt!


Huvudjagad till andra sidan stan

Jag har blivit rekommenderad till ett nytt jobb. Det är på andra sidan stan. Helt plötsligt spelar det också roll. Stor roll. Den kvarten jag har hem är guld värd! Eller att vi har nära hemifrån till ICA Maxi. Det är överrumplande hur perspektiven ändras när man blir förälder. Vad ett bra liv är. Jag ber typ om ursäkt inombords varje dag för att jag inte fattat något alls tidigare.

Eller är det 40-årskrisen?

Ja, jag vet. Än så länge är jag bara 35. Men jag tänker bara bara på hur man ska ha det här i livet. Kanske helt naturligt som nybliven mamma. Eller pappa. Mr Darcy har ju nyss fyllt 30, men han tänker också på hur vi ska ha det. Hur som helst vill jag gärna läsa Gunilla Bergenstens bok När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik och lycklig (och yngre). Tycker det är slående hur hon beskriver Facebook för 40-åringar i den här artikeln i DN. Jag kan känna igen mig. En förälder som är hemma och kollar tv varje kväll får ett socialt liv genom Facebook! Ett av Gunillas tips för att inte krisa är att få barn vid 38 och inte renovera huset.

Tycker att det är ett grymt råd: Bara för att alla andra köper hus/byter kök/köper sommarställe/lägger plattor på hela baksidan så behöver inte du göra det.



Hejdå ekorrhjulet?

Jag började blogga om att både vilja göra karriär och växla ner. Jag vill växla ner för att jag är mamma nu och inte vill jobba häcken av mig för då är jag rädd att jag tappar kontakten helt med min son. Ett sätt att växla ner är förstås att konsumera mindre. Som det står så mycket om på DN.se idag. Jag vill konsumera lite ny lyx på reapriser a la Camilla Thulin och fortsätta handla kläder och inredning på Blocket. Jag drömmer helt enkelt inte längre om samma  lyxkonsumtion som jag gjorde när jag var 25 och började jobba på reklambyrå.

Kan man göra karriär och jobba 80%? Hur mycket har du gått ner i tid sen du fick barn?

Det här är så himla kul

För oss svennebananer till nyblivna föräldrar som följer tv-program före något annat kvällstid. Kolla Anna Anka-parodin!


Kolla frieriet!

Kolla frieriet längst ned i Sofi Fahrmans inlägg. Underbart!

Längtan efter mitt barn

Nu när Mr Darcy är föräldraledig och jag jobbar märker jag att jag sackar efter. I relationen till vår barn. Jag har naturligt inte samma kontakt eftersom jag jobbar heltid. Det gör mig faktiskt helt förfärad. Och nu jobbar jag helg igen.

När jag var singel och utan barn trodde jag ibland att föräldrar - nästan alltid mammor - gick ner i tid för att de inte ville satsa på karriären. Jag var så dum att jag inte fattade att de gjorde det för sina barns skull! För att deras barn inte skulle gå miste om åtminstone av sina föräldrar under uppväxten. Man vill träffa sitt barn mer än en halvtimme om dagen.

Nu märker jag samma attityd bland framför allt unga kvinnor utan barn. De tycker att man tar den lätta vägen ut som inte är på jobbet jämt. Är detta Sverige 2009?

Det här med kön

Leker små pojkar med dockhus? Det här kommer från Our Childrens Gorilla.



Halvtid, någon?

Jag längtar efter mitt barn varje dag på jobbet. Hur gör man? Hur många procent kan man gå ner i tid utan att bli helt marginaliserad i karriären?

Växande små människor

Om du är förälder eller ska bli är den här sidan riktigt bra! Growingpeople.se

Vi bråkar om vinterkläder del 3

Mr Darcy älskar jackan vi köpte på Blocket. Tänk att vi bråkar om såna saker. Och att jag är nöjd att jag fick "rätt". Det är praktiskt att ha både jacka och overall!

Babyjacka från Polarn O. Pyret.
Bild från Polarn O. Pyret.

Barnet är plus 2 på kurvan

Vår son växer så att det knakar. Nu 6 centimeter på tre månader. Från storlek 50 till 92 i ett nafs!

Vi bråkar om vinterkläder del 2

Nu har vi köpt en jacka ändå. På Blocket. Och sålt förra säsongens alla overaller via samma ställe. Känns bra med återvinning. Har det med lågkonjunktur eller verkligt miljötänk att göra?

Synkronicitet - den jag var för 10 år sen

Jag är övertygad om att synkronicitet finns i våra liv och att det bara är att bejaka! Hur stor är chansen att jag startar en blogg för att skriva om hur det är att bli sambo och förälder efter 10 år som singel i storstan för att ungefär nu få ta emot gamla sparade mejl som jag skrev för exakt 10 år sen om mitt liv då? Om olycklig kärlek, jobbet på en reklambyrå och hur jag skrapade ihop till min första lägenhet. Det är knappt så att jag vågar läsa!

Högtidligt på Kanelbullens dag



Jag har alltid gillar julen, även om den inte alltid gillat mig. Men vem har inte varit med om en Norén-jul eller två? Och sen påsken. Den har alltid öppnat säsongen nere vid min pappas sommarställe, där jag har spenderat min barndom. Sen vi blev föräldrar har högtiderna blivit ännu viktigare, men också roligare! Det spelar inte ens nån roll att de är påhittade av "marknaden". Ge mig mer mors dag! Fars dag! Och som idag -Kanelbullens dag! Vi drog iväg i glittrig höstsol och köpte ett lass bullat på bageriet för en fika med Mr Darcys familj. Ge mig fler högtider så att vardagen känns mer speciell. Och vår son älskar bullar. Hoppas inte tänderna trillar ut nu. Skriver den oroliga överspända 70-talist mamman. (Har ju läst att alla 80-talister är så avslappnade... Haha!)

Sovmorgon med datorn i knät

Mr Darcy och jag har en sovmorgon var på helgen. Jag kan oftast inte sova jättelänge så jag myser med frukost i sängen. Svenskan och datorn. Hanna Dunér skriver så bra om lättledda småbarnsföräldrar. Den absolut bästa kanalen att nå småbarnsföräldrar, ja det är ju nätet. Vi som inte går ut, inte har tid att vara på massa ställen eller möten. Varför får vi mest bara blöjreklam? Alla företag och organisationer - ni har ju världens chans. Och då menar jag inte att bara starta en facebookgrupp som ingen bryr sig om.


Själv är jag hooked på nätshopping sen 1998. Då köpte jag en tvättkorg, ett halsband och en julgran på nätet. Julgranen var suverän att få hembudad och den kostade inga pengar alls. Vilken reklamkampanj! I internets begynnelse. Nu drömmer jag om att klicka hem en Constella ljusstake i mässing från Videform i julklapp till mig själv. God sovmorgon!

Regnet öser ner

Det har blivit ruskhöst. Hur sysselsätter man ettåring om man inte kan vara ute? Eller, hemska tanke, går man ut ändå?

Titta han säger nanna!

Min son sa "Nanna" och en gång till "Nanna" när jag kom hem idag. Och log sitt största leende. Mitt hjärta smälter. Puss i massor från din Nanna.

Ibland är det tufft att vara hemma

Att ta hand om en skrikandes zombie till 1-åring som inte vill sova middag och som av trötthet typ tappar huvudet i golvet är inte en lätt match. Jag sympatiserar med Mr Darcy som ringer och vill att jag ska komma hem från jobbet. Min fina lattepappa, håll ut!

Jag vill vara Sofi Fahrman



Sofi Fahrman debuterar med "Elsas mode" och jag kan inte låta bli att superimponeras av hennes varumärke och förmåga att kallt skriva en bok utan att någonsin ha velat skriva. Eller säga att hon vill ligga och tar gärna iniativet. Hjälp! Är hon stenhård? Är hon ytlig? Är hon smartare än alla andra och snart stenrik?


Babyboom vid 35, 37 och 38

När jag var 33 kände jag mig inte "over the hill". Har säkert med SATC att göra. Det var helt okej att vara på krogen tre gånger i veckan och hänga med kompisar. Som var äldre än jag och inte heller hade barn. Men nu har vi allihop fått barn under loppet av ett år. En väntar redan sitt andra, tiden är ju mer knapp när man närmar sig 40. Och jag tror alla tänker: vad gjorde vi innan vi fick barn? Att vi är grymt tacksamma att vi hittat "mannen i vårt liv" och fått barn. Vi är och har varit kvinnor i karriären. Men det tog tid att hitta familjen.


RSS 2.0